6 Maanden garantie
Met originele onderdelen
Met of zonder afspraak
Moederbord reparatie
Met behoud van data

Help! Telefoon is in het water gevallen

Je wilt er natuurlijk niet aan denken; je telefoon die in de wc valt of in een grote plas regenwater. Maar toch kan het iedereen gebeuren. Wanneer je telefoon in aanraking komt met water heeft dit meestal waterschade tot gevolg, en is sommige gevallen betekent dit dat je telefoon niet meer te maken is. 

Wil je kijken of je telefoon nog te redden is? Dan doe je er goed aan deze weg te brengen, bijvoorbeeld naar Phone-MediC in Den Haag. Zij zijn gespecialiseerd in het repareren van je telefoon, ook wanneer je telefoon in het water is gevallen. Belangrijk hierbij is dat je duidelijk vertelt hoe de telefoon waterschade heeft opgelopen en dat je niet zelf je telefoon uit elkaar haalt. 

 

Wat zijn de gevolgen van waterschade?

Als je telefoon in aanraking komt met water, olie, speeksel of zweet kan je telefoon waterschade oplopen. De gevolgen daarvan zijn niet altijd meteen te merken, waardoor het lijkt alsof je telefoon geen schade heeft opgelopen. Toch is dit zeker niet altijd het geval. Er zijn drie reacties die in je telefoon kunnen ontstaan bij waterschade. Deze reacties zijn corrosie, kortsluiting en oververhitting. Situaties waarin je telefoon in aanraking kan komen met water of andere vloeistoffen zijn: 

  • Doordat jij je telefoon gebruikt tijdens een grote regenbui 

  • Wanneer je telefoon per ongeluk in de wc valt 

  • Het zwembad of de zee in gaan met je telefoon nog in je broekzak 

  • Drinken omstoten waardoor het over je telefoon heen valt

  • Fietsen door de regen met de telefoon in je broekzak 

 

Schade door waterdamp 

Waterdamp is een gas, die je niet kunt zien. Wanneer de waterdamp door condensatie veranderd in vloeibaar water, kan hij schade aanbrengen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: 

  1. Je hebt je telefoon in een tas zitten waar ook een fles koud drinken in zit. Door het drinken kan de telefoon snel afkoelen. Op het moment dat jij de telefoon uit de tas haalt, warmt hij weer op. Op dat moment kan er condensatie van de waterdamp in je telefoon optreden.

  2. Je telefoon ligt in een ruimte die erg vochtig is, zoals bijvoorbeeld de badkamer. De waterdamp die in de ruimte aanwezig is trekt in je telefoon. Na het douchen koelt het al snel af in de badkamer waardoor de waterdamp in je telefoon condenseert tot water. 

  3. Stel, je hebt je telefoon de hele nacht in de auto laten liggen waardoor deze flink is afgekoeld. Op het moment dat je dan je telefoon de volgende dag meteen aan de lader legt of in een warme ruimte, dan warmt de telefoon snel op. Hierdoor condenseer de waterdamp in de telefoon tot water. 

 

Tips voor het voorkomen van waterschade 

  1. Koop een goed telefoonhoesje om je telefoon te beschermen. Er bestaan ook hoesjes die gemaakt zijn van waterafstotend materiaal. Ook met een hoesje kan je telefoon waterschade oplopen, dus wees wel altijd voorzichtig. 

  2. Zorg ervoor dat je telefoon niet het risico loopt in aanraking te komen met vloeistoffen. Bijvoorbeeld door hem niet naast je warme kop koffie of thee te leggen, of hem niet mee te nemen wanneer je naar de wc toe gaat. 

  3. Ligt je telefoon in een vochtige ruimte, dan kan er waterdamp in de telefoon komen. Je doet er dus goed aan je telefoon niet in vochtige ruimtes neer te leggen. Neem je telefoon dus niet mee als je gaat douchen, naar het zwembad gaat of een bezoek brengt aan de sauna.

 

4 stappen om je telefoon met waterschade te laten repareren

Is je mobiel in het water gevallen of heb je om een andere reden waterschade aan je telefoon? Dan doe je er goed aan onderstaande stappen zo snel mogelijk uit te voeren om de schade hopelijk te kunnen beperken. 

1. Pak je telefoon zo snel mogelijk op 

Hoe langer je telefoon in het water blijft liggen, hoe meer schade er ontstaat en hoe groter de kans is dat hij uiteindelijk niet meer gemaakt kan worden. Het water heeft namelijk meer kans om schade aan te richten omdat de waterdruk hoger is. daardoor kan het water makkelijker in je telefoon terechtkomen. 

2. Schakel je telefoon uit 

Als je telefoon nog aan stond op het moment dat hij in het water terecht kwam, zet hem dan direct uit. Als je telefoon aan staat kan er namelijk kortsluiting komen, waardoor er schade kan ontstaan op het moederbord. Wanneer dat gebeurt, kan je telefoon niet meer gerepareerd worden.

3. Laat je toestel drogen 

Droog je telefoon goed af nadat je hem uit het water hebt gehaald. Pak vervolgens een bak die groot genoeg is om je telefoon plat in te kunnen leggen, en doe hier ongekookte rijst in. Hierin leg je vervolgens je telefoon. De rijst neemt namelijk het vocht op, waardoor je telefoon beter droogt. Hou er wel rekening mee dat de rijst alleen het vocht opneemt aan de oppervlakte, en dus niet binnenin je telefoon. Laat hem dan ook continu uit, om kortsluiting te voorkomen. 

4. Kom langs bij Phone-MediC

Je doet er goed aan zo snel mogelijk bij Phone-MediC in Den Haag langs te komen om de waterschade aan je telefoon te repareren. Wij doen dan eerst een waterschade onderzoek waarin je telefoon wordt gereinigd en wordt getest of defecten. Door middel van een chemische reiniging wordt je toestel gedemonteerd en worden alle onderdelen gereinigd. Wanneer dit gedaan is wordt hij weer gemonteerd en uitvoerig getest op alle functies. Werkt de telefoon niet zoals hij zou moeten werken, dan kan het zijn dat er een reparatie nodig is om je telefoon weer werkend te krijgen. Uiteraard wordt dit allemaal eerst met jou besproken zodat je weet wat er met je telefoon gaat gebeuren, en krijg je een indicatie van de kosten. Op die manier kom jij niet voor verrassingen te staan en weet je dat wij ons uiterste best gaan doen om jouw telefoon weer te repareren voor je. 

Uiteraard zullen de kosten voor bijvoorbeeld een iPhone 7 waterschade reparatie anders zijn dan wanneer wij bij een iPhone 6 waterschade moeten repareren. Iedere telefoon en elke situatie is anders, vandaar dat wij ook altijd een prijsindicatie geven.